LighthouseA red and white lighthouse

Pomarańczowo- -rozmarynowa gicz cielęca

Czas przygotowania
10 Protokoły
Czas gotowania
140 Protokoły
Bogate, aromatyczne danie, w którym smaczne mięso jest uszlachetniane świeżym zapachem pomarańczy. Wypróbuj je na zimowy obiad; już w czasie gotowania aż ślinka leci, kiedy czujesz jego silną woń.

Składników

  • 1 cebula
  • 20 g masło
  • 1 marchewka
  • 1 pomarańcza
  • 2 dl białe wino
  • 1 łodyga selera
  • 2 gałązki rozmaryn
  • 1 gicz cielęca
  • - sól i pieprz ziarnisty
Sposób przygotowania

1. Wyczyść i pokrój w kostkę marchewkę, seler i cebulę. Obierz pomarańczę ze skórki (tylko pomarańczową część), wyciśnij sok.

2. Umieść garnek z 1,5 litra wody na kuchence, włóż gicz cielęcą, wsyp sól i zagotuj. Usuń piankę (szumowinę), z wierzchu.

3. Dodaj pozostałe składniki i gotuj przez 2 godziny na wolnym ogniu, pozwalając wodzie odparować, pod koniec gotowania obróć mięso.

4. Wyjmij gicz i przecedź płyn (rosół?).

5. Podawaj z duszonymi warzywami.