LighthouseA red and white lighthouse

Ramekiny z jajkami, grzybami i cukinią

Czas przygotowania
10 Protokoły
Czas gotowania
15 Protokoły
Cocottine to małe naczynie inspirowane francuskim daniem cocotte. Ten rodzaj gotowania pozwala na utrzymanie stałej temperatury i równomierne rozprowadzanie ciepła, co wzmacnia smak jajek, grzybów i cukinii.

Składników

  • do smaku sól i pieprz
  • 30 g masło
  • 300 g grzyby
  • 4 jajka
  • 1 szalotka
  • 2 pełne łyżki oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 2 małe cukinie
  • kilka listków natka pietruszki i bazylia
  • 4 plastry emmentaler
Sposób przygotowania

1. Oczyść i pokrój grzyby; cukinię pokrój w drobną kostkę, obierz i posiekaj cebulę.

2. Umieść na ogniu rondel z posiekaną cebulką i zeszklij ją. Dodaj grzyby, cukinię i gotuj na dużym ogniu przez kilka minut, aż się zrumienią. Dopraw solą i pieprzem, wyjmij z naczynia i oprósz wcześniej przygotowanymi ziołami.

3. Włóż warzywa do (małych) ramekinów wysmarowanych masłem, dodaj do każdego pokrojone kawałki emmentalera i jajko.

4. Piecz w piekarniku w średniej temperaturze przez 8-10 minut.

5. Podawaj na gorąco w ramekinach.