LighthouseA red and white lighthouse

Ratatouille warzywne

Czas przygotowania
25 Protokoły
Czas gotowania
25 Protokoły
Ratatouille to tradycyjna francuska przystawka, bardzo podobna do włoskiej caponaty. Ten smak, wzbogacony wieloma duszonymi warzywami, sprawia, że idealnie komponuje się z szeroką gamą drugich dań, ożywiając je.

Składników

  • do smaku sól
  • 1 pieprz
  • 2 ziemniaki
  • 3 cukinia
  • 3 marchewka
  • 1 ząbek czosnek
  • do smaku oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 3 listki liście laurowe
  • 1 średniej wielkości bakłażan
  • do smaku papryka
  • szczypta curry
Sposób przygotowania

1. Obierz marchew i ziemniaki, oczyść pozostałe warzywa.

2. Następnie cukinię, ziemniaki i bakłażan pokrój w drobną kostkę, marchewkę i paprykę – w grubszą.

3. Włącz płytę grzewczą i postaw na niej dużą patelnię.

4. Dodaj kilka łyżek oliwy z oliwek, czosnek, liść laurowy, paprykę i curry i pozwól smakom się wymieszać.

5. Dodaj ziemniaki i paprykę, gotuj około 10 minut.

6. Dorzuć marchewkę, cukinię i bakłażana i gotuj przez 40 minut.

7. Podawaj gorące.