LighthouseA red and white lighthouse

Risotto grzybowo-szafranowe

Czas przygotowania
30 Protokoły
Czas gotowania
27 Protokoły

Składników

  • 25 g masło
  • 1 mała posiekana cebula
  • 1 zmiażdżony ząbek czosnku
  • 30 g suchej wagi grzyby
  • 1 saszetka szafran
  • 350 g ryż
  • 100 ml wino białe wytrawne
  • 50 g starty ser
  • 700 m wrzący wywar - wywar można podgrzać w mikrofalówce przez 5-6 minut.
Sposób przygotowania

1. Grzyby namocz w gorącej (ale nie wrzącej) wodzie do miękkości. Odcedź. Pokrój grubo i wymieszaj z posiekaną cebulą, czosnkiem i masłem w naczyniu przeznaczonym do mikrofali. Przykryj i włóż do mikrofalówki na 4 minuty ustawiając moc 750W i mieszając w połowie czasu gotowania.

2. Dodaj ryż i wino, pomieszaj i znowu włóż do kuchenki, bez pokrywki, na 3 minuty na mocy 750 W.

3. Wlej gorący bulion i dodaj szafran. Zamieszaj, przykryj i gotuj na mocy 750W przez 6-7 minut. Ponownie delikatnie pomieszaj i gotuj jeszcze na 750W przez 7-8 minut.

4. Wyjmij z kuchenki, dodaj tarty ser i dobrze pomieszaj. Dopraw do smaku i przed podaniem na kilka minut odstaw.