LighthouseA red and white lighthouse

Risotto z grzybami

Czas przygotowania
10 Protokoły
Czas gotowania
20 Protokoły
Risotto z grzybami to elementarne danie kuchni włoskiej i świetny klasyk sezonu zimowego. Nawet tradycjonaliści docenią tę interpretację, w której smak kurki łączy się z delikatnym smakiem porów i chrupiącą konsystencją boczku.

Składników

  • do smaku sól i pieprz
  • 30 g masło
  • 300 g grzyby
  • 1 l bulion
  • 1 kieliszek białe wino
  • 2 pełne łyżki oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 2 pory
  • 30 g bekon
  • 300 g bardzo drobny ryż
  • 3 pełne łyżki tarty ser grana padano
Sposób przygotowania

1. Oczyść pory, usuwając korzenie, zewnętrzne liście i najtwardszą zieloną część, a następnie umyj i pokrój.

2. Wyczyść i pokrój grzyby w plasterki, a boczek w paski.

3. Rozgrzej bulion w garnku.

4. Umieść patelnię na kuchence, dodaj olej, bekon, pory i grzyby i pozwól się wszystkim składnikom zarumienić.

5. Czas dodać ryż i smażyć 1-2 minuty, mieszając drewnianą łyżką. Wlej białe wino i pozwól mu odparować na dużym ogniu.

6. Stopniowo dodawaj gorący bulion i kontynuuj gotowanie ryżu przez 15-18 minut. Od czasu do czasu mieszając.

7. Zdejmij z ognia risotto, gdy jest jeszcze al dente, dodaj łyżeczkę masła i starty ser grana padano, wymieszaj. Odstaw na chwilę i podawaj na gorąco.