Roladki z porem

Czas przygotowania
10 Protokoły
Czas gotowania
15 Protokoły
Z tym przepisem czas działa na Twoją korzyść – nawet jeśli w ostatniej chwili masz tylko kilka składników, możesz przygotować pyszne danie. Twoi goście na pewno docenią delikatny smak porów.

Składników

  • do smaku sól i pieprz
  • 1 ząbek czosnek
  • 200 ml białe wino
  • 1 pełna łyżka oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 80 g bekon
  • 400 g schab wieprzowy
  • 200 g czysty por zblanszowany
  • kilka gałązek rozmaryn i szałwia
Sposób przygotowania

1. Zacznij od pokrojenia polędwicy i usunięcia wszelkich tłustych części. Następnie posiekaj kilka liści rozmarynu i szałwii.

2. Każdy kawałek mięsa nieco rozklep, dodaj sól i pieprz, posyp posiekanymi ziołami. Na środku kładź kawałek pora i zwijaj plaster w rulon.

3. Każdy rulon owiń w plaster boczku i zabezpiecz wykałaczką.

4. Umieść patelnię na kuchence.

5. Następnie dodaj lekko zmiażdżony czosnek, kilka liści szałwii i rozmarynu i podgrzej.

6. Czas ułożyć na patelni roladki i dobrze zarumienić z każdej strony, doprawiając solą i pieprzem.

7. Dodaj białe wino, pozwól, aby połowa wyparowała, wlej trochę wody i kontynuuj gotowanie przez 10 minut pod przykryciem. Podawaj na gorąco.