LighthouseA red and white lighthouse

Sezonowa mozaika warzywna

Czas przygotowania
25 Protokoły
Czas gotowania
Chef plus: 7 minut
Supreme Chef: 6 minut
W 100% wegańskie danie o wielu aromatach, przyprawione octem szampańskim i aromatycznymi ziołami.

Składników

  • 30 ml oliwa z oliwek
  • 4 kwiaty cukinii
  • 20 g pietruszka
  • szczypta biały pieprz
  • 50 g zielona fasolka
  • 50 g friggitelli (słodka papryka włoska)
  • 4 liście botwiny
  • 100 g cukinia z kwiatami
  • 20 ml ocet szampański
  • 10 g estragon
  • 20 g anyż
Sposób przygotowania

1. Pokrój cukinię wzdłuż i na kawałki, odetnij kwiaty.

2. Do blendera wlej olej, zioła, ocet szampański, sól i pieprz.

3. Miksuj przez 2 minuty i przecedź przez sitko, aby uzyskać gładki, aksamitny sos.

4. Papryczki friggitelli pokrój w plastry, a fasolkę szparagową wzdłuż.

5. Napełnij dno parowaru wodą do wskazanego poziomu, włóż kosz i ułóż w nim wszystkie pokrojone warzywa, a następnie przykryj pokrywką.

6. Włóż parowar do mikrofalówki, wybierz opcję gotowanie na parze i ustaw czas na 7 minut.

7. Ułóż warzywa na talerzu, tworząc małą piramidę, dopraw mieszanką oleju i ziół. Udekoruj jadalnymi kwiatami.