LighthouseA red and white lighthouse

Słodko-kwaśna cukinia z orzeszkami pinii, miętą i suszonymi pomidorami

Czas przygotowania
5 Protokoły
Czas gotowania
35 Protokoły
Drugie danie, szybkie w przygotowaniu, idealne do przechowywania w lodówce i podawane na ciepło: zasługa połączenia cukru i octu, które oprócz przyjemnego słodko-kwaśnego smaku, przedłuża trwałość potraw.

Składników

  • do smaku sól i pieprz
  • 2 pełne łyżki cukier
  • 1 porcja masło
  • kilka listków mięta
  • 2 łyżki oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • pół kieliszka ocet winny
  • 6 cukinie średniej wielkości
  • 6 suszone pomidory
  • 50 g orzeszki pinii
Sposób przygotowania

1. Obierz cukinie, umyj i pokrój w słupki.

2. Włącz płytę grzejną i postaw na niej dużą patelnię.

3. Wrzuć na patelnię masło, oliwę, ząbek czosnku i połowę mięty posiekanej nożem, smaż kilka minut, następnie dodaj orzeszki pinii i cukinię.

4. Smaż na średnim ogniu bez przykrycia, przez około 20 minut, często mieszając. Dodaj sól i pieprz oraz pokrojone w kostkę suszone pomidory.

5. Wymieszaj cukier z octem i polej cukinie: pozwól mieszaninie odparować i kontynuuj smażenie przez następne 10 minut. W razie potrzeby dosól. Podawaj na ciepło.