LighthouseA red and white lighthouse

Smażona focaccia z bakłażanem, bazylią i pomidorami

Czas przygotowania
20 Protokoły
Czas gotowania
45 Protokoły
Przygotowanie przystawki innej niż zwykle nie zajmie Ci wiele czasu. Foccaccia w swoich dwóch miękkich warstwach skrywa aromatyczny farsz warzywny – pierwsze z wielu nadzień, które możesz wypróbować.

Składników

  • 2 łyżeczki sól
  • 1 łyżeczka cukier
  • 180 ml mleko
  • 50 g parmezan
  • 80 ml woda
  • mały pęczek bazylia
  • do smaku oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 500 g mąka 00
  • 1 torebka suszone drożdże do ciast wytrawnych (?)
  • 2 średnich rozmiarów bakłażan
  • 200 g pomidorki koktajlowe
Sposób przygotowania

1. Na początek umyj bakłażany, usuń ich łodygi, a resztę pokrój w kostki o boku 1 cm. Posyp solą, odczekaj godzinę, aż puszczą sok. Następnie opłucz pod bieżącą wodą i odciśnij, aby usunąć wodę. Umyj pomidory i pokrój je na kawałki.

2. Wlej dużą ilość oliwy z oliwek na patelnię, a po podgrzaniu dodaj kostki bakłażana. Gotuj na średnim ogniu przez około 25 minut, częśto mieszając. Teraz czas dodać pomidory i bazylię i gotować jeszcze przez 5-10 minut. Warzywa odstawić na półmisku.

3. Przejdź do ciasta: w misce wymieszaj mąkę z mlekiem o temperaturze pokojowej, wodą, solą, cukrem, proszkiem do pieczenia i olejem, aby uzyskać miękkie, ale jędrne ciasto. Odstaw na około 20 minut.

4. Podziel ciasto na 2 części (jedna powinna być większa)i rozpłaszcz każdą wałkiem do ciasta. Lekko natłuść wcześniej używaną patelnię z powłoką nieprzywierającą i włącz kuchenkę. Połóż większy krążek ciasta na dnie patelni, ułóż na nim kostki bakłażana i posyp parmezanem. Przykryj drugim krążkiem ciasta i zamknij focaccię, szczelnie łącząc brzegi obu krążków.

5. Przykryj pokrywką i smaż przez 7 minut z każdej strony. Podawaj gorące.