LighthouseA red and white lighthouse

Smażone filety z barweny z warzywami

Czas przygotowania
8 Protokoły
Czas gotowania
10 Protokoły
Morze i ląd spotykają się w delikatnej panierce: to doskonały sposób na podkreślenie lekkiego smaku barweny i nadanie smaku warzywom.

Składników

  • do smaku sól
  • 2 jajka
  • 320 g barwena
  • 300 g warzywa (bakłażany, marchewki, cukinie)
  • 200 g paluszki chlebowe
  • do smaku biała mąka (pszenna)
  • dużo olej arachidowy do smażenia
Sposób przygotowania

1. Na początek ubij jajka w misce, namocz filety z barweny w jajku, pozwalając, by nadmiar spłynął.

2. Rozdrobnij chleb i obtocz w nim filety.

3. Oczyść bakłażany, marchewkę i cukinię pokrój w słupki.

4. Umieść patelnię z oliwą na kuchence.

5. Podgrzej tłuszcz do 180°C.

6. Po osiągnięciu właściwej temperatury zanurzaj w oliwie po kilka filetów z barweny na raz, a kiedy się zarumienią, odcedź je i umieść na pergaminie.

7. Następnie szybko oprósz warzywa mąką i podsmaż je na głębokim oleju.

8. Na koniec posyp filety i warzywa solą i podawaj gorące.