smażone szaszłyki z cukinii i kurczaka

Czas przygotowania
15 Protokoły
Czas gotowania
15 Protokoły
Smażenie na głębokim tłuszczu i szaszłyki to jedne z najbardziej wymyślnych rzeczy w kuchni. Ten przepis łączy je obie i robi to w zdrowy sposób: z lekką panierką z bułki tartej, która łączy chrupiącego kurczaka ze świeżymi krążkami cukinii.

Składników

  • do smaku bułka tarta
  • 3 cukinie
  • 2 jajka
  • do smaku olej arachidowy do smażenia
  • 8 cienkie plastry kurczaka
  • kilka listków bazylia, natka pietruszki i majeranek
Sposób przygotowania

1. Obierz cukinie, umyj je i pokrój w cienkie plasterki mandoliną.

2. Teraz pokrój kurczaka w plastry o tej samej grubości co plasterki cukinii.

3. Ułóż na przemian plastry kurczaka i cukinii.

4. Przygotuj aromatyczną mieszankę do panierowania, miksując bułkę tartą, posiekaną bazylię, pietruszkę i majeranek.

5. Na każdy patyk do szaszłyków nabij 3 plastry cukinii.

6. Zamocz szaszłyki najpierw w ubitym jajku, a następnie w bułce tartej, upewniając się, że panierka dobrze do nich przylega.

7. Włącz kuchenkę i ustaw na niej pojemną patelnię o wysokiej krawędzi.

8. Wlej dużą ilość oleju arachidowego i podgrzej go do temperatury 180°C.

9. Smaż szaszłyki na głębokim tłuszczu, aż będą złotobrązowe. Podawaj gorące.