Sos boscaiola

Czas przygotowania
30 Protokoły
Czas gotowania
60 Protokoły
Bukiet jesiennych aromatów, od krzewu wprost do dania – z borowikami, pietruszką, tymiankiem i kiełbasą. Mocny smak sosu boscaiola, jeszcze lepszy z lampką dobrego wina, ożywia zmysły z letargu pierwszych chłodów.

Składników

  • do smaku sól i pieprz
  • 500 ml sos pomidorowy
  • kilka gałązek tymianek
  • kilka listków natka pietruszki
  • 1 ząbek czosnek
  • kilka listków bazylia
  • do smaku oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 100 g suszone borowiki
  • 200 g mielona cielęcina
  • 50 g kiełbasa
Sposób przygotowania

1. Mocz przez pół godziny w dużej ilości ciepłej wody suszone grzyby.W tym czasie dwa razy zmieniaj wodę.

2. Włącz kuchenkę.

3. Na patelnię wlej łyżkę oliwy z oliwek, dorzuć czosnek i posiekaną natkę pietruszki, bazylię i tymianek.

4. Pozwól ziołom nabrać smaku przez 3 minuty, następnie dodaj odsączone suszone grzyby i mieloną cielęcinę.

5. Podsmażaj wszystko przez 5 minut na dużym ogniu, następnie wlej białe wino i odparuj.

6. Dodaj sos pomidorowy, sól i pieprz i kontynuuj gotowanie przez około 45 minut.