Sos z bakłażana i cukinii

Czas przygotowania
5 Protokoły
Czas gotowania
20 Protokoły
Sekretem dobrego makaronu, oprócz gotowania go al dente, jest sos. Taki jak np. sos cukiniowo-bakłażanowy o rustykalnym i domowym smaku. Idealny pomysł na wegetariańskie, ale smaczne danie.

Składników

  • do smaku sól i pieprz
  • 300 g sos pomidorowy
  • 2 cukinie
  • 1 ząbek czosnek
  • 1 bakłażan
  • 3 pełne łyżki oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • kilka gałązek bazylia i majeranek
Sposób przygotowania

1. Oczyść i pokrój cukinię i bakłażana w kostkę.

2. Postaw rondel na kuchence.

3. Wlej olej, dodaj czosnek i kilka listków ziół, cukinię i bakłażana smaż przez 3-4 minuty.

4. Następnie dodaj sos pomidorowy, sól i pieprz i kontynuuj gotowanie przez około 15 minut.

5. Po zakończeniu gotowania wyjmij ząbek czosnku, całość posyp listkami bazylii i majeranku