LighthouseA red and white lighthouse

Sos z cukinią, bekonem i szafranem

Czas przygotowania
5 Protokoły
Czas gotowania
30 Protokoły
Kolor szafranu, wędzony smak bekonu i świeżość [mieszanki] cukinii w sosie, to kolorowa uczta dla oczu i radość dla kubków smakowych. Spróbuj przyrządzić to danie z krótkim makaronem, a poznasz sposób na szybki i apetyczny posiłek.

Składników

  • do smaku sól i pieprz
  • 1 torebka szafran
  • kilka łodyg (gałązek) tymianek
  • do smaku oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 300 g makaron penne
  • 80 g pokrojone w kostkę szynka lub boczek
  • 5 średnich rozmiarów cukinie
  • 200 ml smietana
  • - pół szalotki
Sposób przygotowania

1. Obierz i umyj cukinie, pokrój je w półksiężyce. Posiekaj szalotkę.

2. Włącz kuchenkę. Umieść na niej dużą patelnię z nieprzywierającą powłoką, nalej odrobinę oliwy z oliwek, a kiedy się podgrzeje – dodaj szalotki.

3. Smaż przez około dwie minuty, następnie dodaj boczek: smaż na średnim ogniu przez 10 minut, dodaj cukinię i kontynuuj smażenie przez około 15 minut, dodając sól i pieprz.

4. Szafran rozpuść w śmietanie, dodaj do cukinii: podgrzej i dopraw tymiankiem.

5. Makaron penne ugotuj al dente, odcedź, przełóż na talerze, dodaj sos.