Stek z tuńczyka z tymiankiem, pestkami dyni i słonecznika

Czas przygotowania
8 Protokoły
Czas gotowania
10 Protokoły
Danie przeznaczone dla tych, którzy uwielbiają gotować z wysokiej jakości składników i zawsze szukają przepisów, które mogą wzbogacić bez ukrywania ich smaku. W tym przepisie tuńczyk pozostaje absolutnym bohaterem, a mieszanka grubo posiekanych nasion i przypraw wzbogaca jej smak.

Składników

  • do smaku sól i pieprz
  • kilka gałązek tymianek
  • 2 pełne łyżki oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • filet o wadze 1,4 kg tuńczyk
  • 30 g ziarna dyni
  • 30 g ziarna słonecznika
Sposób przygotowania

1. Pokrój tuńczyka w plastry o grubości 4 cm, posmaruj olejem, posyp tymiankiem, solą i pieprzem.

2. Posiekaj grubo pestki dyni i słonecznika.

3. Obtocz plastry tuńczyka w rozdrobnionych ziarnach.

4. Umieść płytę grzejną na kuchence.

5. Podgrzej płytę.

6. Smaż tuńczyka przez 3 minuty, obracając go ze wszystkich stron.

7. Podawaj plastry z dodatkiem warzyw.