LighthouseA red and white lighthouse

Strudel z jabłkami

Czas przygotowania
15 Protokoły
Czas gotowania
12 Protokoły

Składników

  • 250 g ciasto francuskie (mrożone)
  • 300 g jabłka odmiany kulinarnej
  • 50 g rodzynki
  • 1 starta skórka pomarańczowa
  • 50 g  marmolada
Sposób przygotowania

1. Po rozmrożeniu ciasta rozwałkuj je tak, by przybrało kształt prostokąta 30x25 cm.

2. Namocz sułtanki w ciepłej wodzie, obierz jabłka i pokrój na plasterki.

3. Ułóż jabłka na środku płatu ciasta wzdłuż całej jego długości. Odsącz i osusz rodzynki, rozłóż równomiernie na jabłkach, a następnie dodaj skórke pomarańczową i marmoladę.

4. Zwiń ciasto na pół i zlep brzegi tak, by zamknąć składniki nadzienia w cieście.

5. Przełóż strudel na posmarowany tłuszczem talerz crisp® i posmaruj wierzch odrobiną mleka. Piecz używając funkcji crisp® przez 10-12 minut.