LighthouseA red and white lighthouse

Szarlotka

Czas przygotowania
20 Protokoły
Czas gotowania
10 Protokoły

Składników

  • 3 jabłka odmiany kulinarnej
  • szczypta sól
  • 200 g mąka
  • 100 g cukier
  • 1 całe jajko
  • ½ paczki proszek do pieczenia
  • 60 g masło
  • niewielka ilość mleko
Sposób przygotowania

1. Ostrożnie wysyp mąkę na blat, dodaj jajko, masło, cukier, proszek do pieczenia i szczyptę soli, połącz składniki dodając nieco mleka tak, by uzyskać jednolitą masę. Mieszaj do uzyskania gładkiego ciasta.

2. Obierz jabłka i pokrój je na plasterki.

3. Natłuść talerz crisp® i wysyp bułką tartą. Wlej ciasto i układaj jabłka, zaczynając od brzegów i posuwając się do środka. Oprósz cukrem i piecz 9-10 minut stosując funkcję crisp®.