Szaszłyki wieprzowe z guacamole

Czas przygotowania
15 Protokoły
Czas gotowania
15 Protokoły
Guacamole to bardzo stary sos składający się głównie z limonki i awokado. Jego korzenie sięgają kultury Azteków, a mocną stroną jest wszechstronność, która pozwala dopasować go również do dań mięsnych, jak w tym przepisie.

Składników

  • - sól i pieprz
  • 1 pieprz
  • 1 limonka
  • - sok z połowy cytryny
  • 1 ostra papryczka
  • 2 pełne łyżki oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • - liście laurowe
  • 200 g kiełbasa
  • 200 g wieprzowina
  • - rozmaryn
  • 1 pomidor
  • - połowa
  • szczypta kumin
  • - posiekana kolendra lub natka pietruszki
Sposób przygotowania

1. Czas na guacamole: przekrój awokado na pół, usuń pestkę i rozetrzyj miąższ z awokado w misce widelcem, skrop sokiem z limonki i dopraw oliwą, solą i pieprzem.

2. Pomidory i cebulę pokrój w kostkę, posiekaj kolendrę i chilli, dodaj kminek i wymieszaj.

3. Wieprzowinę pokrój w kostkę, wyczyść i posiekaj paprykę, pokrój limonkę na ćwiartki, a kiełbasę na kawałki.

4. Nabijaj na patyki do szaszłyka na przemian pokrojone kawałki mięsa, kawałki kiełbasy, plasterki limonki i papryki, dodaj liście laurowe, posmaruj wszystkie szaszłyki olejem, dopraw oliwą i pieprzem.

5. Umieść grill na kuchence.

6. Podgrzej talerz.

7. Ułóż szaszłyki na grillu i opiekaj przez 7 minut z każdej strony.

8. Teraz są gotowe do podawania z sosem guacamole.