1. Przygotowanie sosu ragù
2. Umyj warzywa i pokrój je w kostkę.
3. Rozgrzej olej na patelni i dodaj czosnek.
4. Dodaj marchewkę oraz seler i podsmaż przez 3 minuty. Skrop warzywa 5 łyżkami wody, dodaj szczyptę soli i gotuj przez 10 minut na małym ogniu.
5. Dodaj cukinię i gotuj jeszcze przez około 3-4 minuty. Dopraw solą i pieprzem, a następnie dodaj bazylię.
6. Przygotowanie farszu i makaronu
7. Umyj bakłażany. Podziel je na dwie połowy wzdłuż, a następnie pokrój miąższ poprzecznie. Rozgrzej piekarnik do 200°C, umieść bakłażany w piekarniku i piecz przez 15-20 minut. Wyjmij je z piekarnika, oddziel miąższ łyżką i drobno go posiekaj.
8. Posiekaj drobno szalotkę. Rozgrzej trochę oleju na patelni i podsmaż posiekaną szalotkę na złoto. Następnie dodaj miąższ bakłażana i miąższ pomidorowy. Wymieszaj wszystko i zagotuj. Dodaj szczyptę soli i pieprzu i kontynuuj gotowanie do momentu aż sos zmniejszy swoją objętość. Na koniec posiekaj bazylię i dodaj do sosu.
9. Rozwałkuj ciasto na makaron na bardzo cienko. Umieść na nim przygotowany farsz w równych odstępach i przygotuj tortelli.
10. Zagotuj wodę w garnku.
11. Włóż tortelli do gotującej wody i gotuj przez 3-4 minuty.
12. Odcedź tortelli, dodaj sos i podawaj na gorąco.