Tortellini z bakłażana w sosie warzywnym

Czas przygotowania
40 Protokoły
Czas gotowania
15 Protokoły
Tortellini to wyznacznik kuchni włoskiej, ale nie bój się: przygotowanie ich w domu jest łatwiejsze niż myślisz. Spośród wszystkich możliwych farszów, farsz bakłażanowy jest jednym z najbardziej aromatycznych, zwłaszcza, jeśli zestawi się go z potrawką warzywną.

Składników

  • 1 ząbek czosnku
  • 200 g cukinia
  • kilka listków bazylia
  • 1 szalotka
  • - sól i pieprz do smaku
  • 300 g świeży makaron
  • 500 g bakłażan
  • 80 g świeże, drobno posiekane pomidory
  • 2 łyżki stołowe oliwa z oliwek extra vergine
  • 150 g marchew
  • 1 łodyga selera
Sposób przygotowania

1. Przygotowanie sosu ragù

2. Umyj warzywa i pokrój je w kostkę.

3. Rozgrzej olej na patelni i dodaj czosnek.

4. Dodaj marchewkę oraz seler i podsmaż przez 3 minuty. Skrop warzywa 5 łyżkami wody, dodaj szczyptę soli i gotuj przez 10 minut na małym ogniu.

5. Dodaj cukinię i gotuj jeszcze przez około 3-4 minuty. Dopraw solą i pieprzem, a następnie dodaj bazylię.

6. Przygotowanie farszu i makaronu

7. Umyj bakłażany. Podziel je na dwie połowy wzdłuż, a następnie pokrój miąższ poprzecznie. Rozgrzej piekarnik do 200°C, umieść bakłażany w piekarniku i piecz przez 15-20 minut. Wyjmij je z piekarnika, oddziel miąższ łyżką i drobno go posiekaj.

8. Posiekaj drobno szalotkę. Rozgrzej trochę oleju na patelni i podsmaż posiekaną szalotkę na złoto. Następnie dodaj miąższ bakłażana i miąższ pomidorowy. Wymieszaj wszystko i zagotuj. Dodaj szczyptę soli i pieprzu i kontynuuj gotowanie do momentu aż sos zmniejszy swoją objętość. Na koniec posiekaj bazylię i dodaj do sosu.

9. Rozwałkuj ciasto na makaron na bardzo cienko. Umieść na nim przygotowany farsz w równych odstępach i przygotuj tortelli.

10. Zagotuj wodę w garnku.

11. Włóż tortelli do gotującej wody i gotuj przez 3-4 minuty.

12. Odcedź tortelli, dodaj sos i podawaj na gorąco.