Tymiankowe purée z brokułów i kalafiora

Czas przygotowania
5 Protokoły
Czas gotowania
22 Protokoły
Jeśli to prawda, że nie każdy lubi brokuły i kalafiory, podaj je w postaci delikatnego purée: chwila miksowania i ten przysmak jest gotowy na podbicie podniebień nawet największych niejadków.

Składników

  • do smaku sól i pieprz
  • kilka gałązek tymianek
  • 1 ząbek czosnek
  • 4 pełne łyżki oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 500 g różyczki brokułów
  • 500 g kalafior
Sposób przygotowania

1. Oczyść brokuły i kalafiory, usuń najtwardsze części łodygi. Podziel warzywa na różyczki.

2. Postaw rondel na kuchence, dodaj 1 l wody, ząbek czosnku, kilka listków tymianku i sól.

3. Całość doprowadź do wrzenia, następnie usuń czosnek.

4. Dodaj różyczki brokułów i kalafiora.

5. Gotuj przez 12-15 minut do miękkości; zmiksuj za pomocą ręcznego miksera, dodając pomału olej. Dopraw posiekanym tymiankiem i pieprzem.