LighthouseA red and white lighthouse

Warzywne ratatouille

Czas przygotowania
25 Protokoły
Czas gotowania
16 Protokoły

Składników

  • szczypta sól
  • 150 g cebula
  • szczypta pieprz
  • 1 łyżka stołowa oliwa
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 szczypta  tymianek
  • 300-400 g  bakłażany lub cukinie
  • 300 g papryki
  • 200 g pomidory w puszce
  • 1 listek laurowy
Sposób przygotowania

1. Cebulę obierz i pokrój na plasterki, drobno posiekaj czosnek i umieść wszystko w 2-litrowym naczyniu odpowiednim do kuchenki mikrofalowej wraz z oliwą. Przykryj i gotuj na mocy 750 W przez 3 minuty.

2. Warzywa umyj, bakłażany lub cukinie pokrój w kostkę. Z papryki usuń nasiona i pokrój ją w paski, następnie wsyp warzywa do pojemnika. Dodaj liść laurowy i dobrze wymieszaj, by połączyć smaki. Przykryj i gotuj dalej przez 5 minut na mocy 750 W.

3. Dodaj pomidory z puszki i gotuj dalej jak opisano powyżej przez dalsze 5-8 minut. Dodaj tymianek, sól i pieprz, dobrze wymieszaj. Jeśli chcesz urozmaicić potrawę, a lubisz ostre smaki, dodaj chili i kawałki kiełbasy.