LighthouseA red and white lighthouse

Zupa cebulowa

Czas przygotowania
15 Protokoły
Czas gotowania
12 Protokoły

Składników

  • 200 g cebula
  • 30 g masło lub margaryna
  • 500 ml bulion
  • 1 listek laurowy
  • szczypta sól
  • szczypta pieprz
Sposób przygotowania

1. Cebulę obierz, pokrój w cienkie plastry. Włóż do naczynia odpowiedniego do używania w kuchence mikrofalowej, dodając masło. Przykryj i duś ustawiając moc 750W przez 5-6 minut.

2. Dodaj bulion i listek laurowy, gotuj dalsze 5-6 minut, aż do zagotowania się zupy. Przypraw solą i pieprzem.

3. Rozlej zupę do dwóch misek, posyp 40g tartego parmezanu.

4. Umieść miski w mikrofalówce (po jednej) na górnej półce i zapiecz używając funkcji grill do chwili, gdy ser się stopi a wierzch zrobi się złotobrązowy.

5. Podawaj z dwiema kromkami chleba na osobę.