Zupa dyniowa

Czas przygotowania
10 Protokoły
Czas gotowania
0 Protokoły
Jesienne danie – zarówno w formie, jak i w składzie. Niezwykłe połączenie dyni i kasztanów jadalnych jest typowe dla kuchni francuskiej. Chrupiący boczek niweluje słodycz podstawowych składników, nadając przepisowi odpowiednią równowagę smaków.

Składników

  • 500 g dynia
  • do smaku sól i pieprz
  • kilka gałązek tymianek
  • 1 ząbek czosnek
  • do smaku oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 200 g kasztany jadalne
  • - chrupiący bekon
Sposób przygotowania

1. Czystą, obraną i pozbawioną pestek dynię włóż do dużego garnka z obranymi kasztanami jadalnymi, ząbkiem czosnku, szczyptą soli, połową posiekanego tymianku, dwiema łyżkami oliwy z oliwek. Wlej ok. 1 l wody.

2. Włącz kuchenkę, postaw na niej garnek i gotuj na średnim ogniu, aż dynia się rozpadnie, a kasztany będą miękkie.

3. Zmiksuj całość na purée za pomocą ręcznego blendera, dodając odrobinę oliwy z oliwek, świeżego tymianku i pieprzu. Podawaj na talerzach udekorowanych chrupiącym boczkiem.