LighthouseA red and white lighthouse

Zupa-krem z grzybów

Czas przygotowania
30 Protokoły
Czas gotowania
22 Protokoły

Składników

  • szczypta sól i pieprz
  • 1 ½ łyżki stołowej mąka
  • 250 ml mleko
  • 250 g oczyszczone i pokrojone w plasterki grzyby
  • 30 g  masło lub margaryna
  • 1 mała cebula pokrojona w cienkie plasterki
  • 500 g  bulion warzywny
Sposób przygotowania

1. Rozpuszczaj masło przez 1-2 minuty stosując moc 350W w naczyniu odpowiednim do mikrofali.

2. Dodaj grzyby i cebulę, gotuj przez 8-10 minut na mocy 750W; w połowie gotowania pomieszaj. Dodaj mąkę i zamieszaj.

3. Nie przerywając mieszania, wlej bulion.

4. Umieść naczynie w mikrofalówce i gotuj na mocy 750W przez 6-7 minut, dwukrotnie mieszając podczas gotowania. Następnie dodaj mleko i zamieszaj. Gotuj na 750 W przez 3-4 minuty. Dobrze zamieszaj. Dodaj sól i pieprz lub sos sojowy do smaku i podawaj.

5. Dla dodatkowego urozmaicenia udekoruj siekaną natką pietruszki i podawaj z tostami z chleba.