LighthouseA red and white lighthouse

Zupa pomidorowa

Czas przygotowania
40 Protokoły
Czas gotowania
33 Protokoły

Składników

  • 1 łyżeczka cukier
  • 750 g dojrzałe pomidory
  • 2 łyżki stołowe oliwa z oliwek
  • 1 cebula, pokrojona w cienkie plasterki
  • 1 ząbek czosnku przepuszczony przez praskę
  • 1 łyżka sos pomidorowy
  • 1 drobno pokrojona marchewka
  • 500 ml bulion warzywny lub drobiowy
Sposób przygotowania

1. Natnij lekko pomidory i piecz je w odpowiednim do mikrofali głębszym naczyniu na mocy 750W przez 6-8 minut aż do momentu, gdy łatwo zejdzie z nich skórka. Obierz i pokrój w kostkę, następnie z powrotem przełóż do naczynia.

2. Oliwę, cebulę i czosnek umieść na płaskiej tacy odpowiedniej do używania w mikrofali i piecz bez przykrycia przez 3-4 minuty na mocy 750W.

3. Wyjmij z mikrofalówki i dodaj cukier, jednocześnie mieszając. Tę mieszankę dodaj do pokrojonych w kostkę pomidorów, a następnie przykryj i gotuj 8-10 na mocy 750W. Po ugotowaniu ostrożnie wyjmij naczynie z kuchenki i mieszaj az do otrzymania gładkiej masy o kremowej konsystencji.

4. Dodaj bulion warzywny lub drobiowy i gotuj bez przykrycia przez dalsze 5-6 minut na 750W.

5. Dla szczególnego efektu przed podaniem dodaj do zupy listki bazylii i świeżo zmielony pieprz.