Zupa z groszku

Czas przygotowania
5 Protokoły
Czas gotowania
35 Protokoły
Gorący lub ciepły, sam lub z grzankami, krem z groszku to danie idealne do podania w ciepłe wiosenne dni. Z ulubionymi dodatkami lub bez – wszystko zależy od Twojej kreatywności.

Składników

  • do smaku sól i pieprz
  • 100 ml oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 1 ząbek czosnek
  • kilka listków bazylia
  • 450 g łuskany świeży groszek
  • 1 główka sałata
  • 1 por
  • 1 sztuka ostra papryczka
  • 100 g gotowane szparagi
Sposób przygotowania

1. Zacznij od usunięcia uszkodzonych liści z główki sałaty; następnie umyj pozostałe liście i pokrój w paski; oczyść por i pokrój go w cienkie plasterki.

2. Umieść garnek na kuchence.

3. Czas dodać groszek, pokrojony w plasterki por i około 3/4 l wody.

4. Doprowadź do wrzenia i kontynuuj gotowanie na średnim ogniu przez około 20-25 minut.

5. Po ugotowaniu dodaj paski sałaty, dopraw szczyptą soli i pieprzu.

6. Teraz zmiksuj składniki, powoli dodając oliwę. Jeśli trzeba, przecedź.

7. Podawaj zupę, np. z grzankami lub smażonymi filetami rybnymi.