Darmowa dostawa z wniesieniem

50 zł rabatu za zapisanie się do newslettera

Aż 30 dni na zwrot produktu

DomPrzepisyRamekiny z jajkami, grzybami i cukinią
Ramekiny z jajkami, grzybami i cukiniąRamekiny z jajkami, grzybami i cukinią
Przygotowanie:10 min
Czas gotowania:15 min
Ramekiny z jajkami, grzybami i cukinią
Składniki
  • do smaku sól i pieprz
  • 30 g masło
  • 300 g grzyby
  • 4 jajka
  • 1 szalotka
  • 2 pełne łyżki oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 2 małe cukinie
  • kilka listków natka pietruszki i bazylia
  • 4 plastry emmentaler
Przygotowanie
    1.
  • Oczyść i pokrój grzyby; cukinię pokrój w drobną kostkę, obierz i posiekaj cebulę.
  • 2.
  • Umieść na ogniu rondel z posiekaną cebulką i zeszklij ją. Dodaj grzyby, cukinię i gotuj na dużym ogniu przez kilka minut, aż się zrumienią. Dopraw solą i pieprzem, wyjmij z naczynia i oprósz wcześniej przygotowanymi ziołami.
  • 3.
  • Włóż warzywa do (małych) ramekinów wysmarowanych masłem, dodaj do każdego pokrojone kawałki emmentalera i jajko.
  • 4.
  • Piecz w piekarniku w średniej temperaturze przez 8-10 minut.
  • 5.
  • Podawaj na gorąco w ramekinach.