Darmowa dostawa z wniesieniem

50 zł rabatu za zapisanie się do newslettera

Aż 30 dni na zwrot produktu

DomPrzepisyRisotto z grzybami
Risotto z grzybamiRisotto z grzybami
Przygotowanie:10 min
Czas gotowania:20 min
Risotto z grzybami
Składniki
  • do smaku sól i pieprz
  • 30 g masło
  • 300 g grzyby
  • 1 l bulion
  • 1 kieliszek białe wino
  • 2 pełne łyżki oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 2 pory
  • 30 g bekon
  • 300 g bardzo drobny ryż
  • 3 pełne łyżki tarty ser grana padano
Przygotowanie
    1.
  • Oczyść pory, usuwając korzenie, zewnętrzne liście i najtwardszą zieloną część, a następnie umyj i pokrój.
  • 2.
  • Wyczyść i pokrój grzyby w plasterki, a boczek w paski.
  • 3.
  • Rozgrzej bulion w garnku.
  • 4.
  • Umieść patelnię na kuchence, dodaj olej, bekon, pory i grzyby i pozwól się wszystkim składnikom zarumienić.
  • 5.
  • Czas dodać ryż i smażyć 1-2 minuty, mieszając drewnianą łyżką. Wlej białe wino i pozwól mu odparować na dużym ogniu.
  • 6.
  • Stopniowo dodawaj gorący bulion i kontynuuj gotowanie ryżu przez 15-18 minut. Od czasu do czasu mieszając.
  • 7.
  • Zdejmij z ognia risotto, gdy jest jeszcze al dente, dodaj łyżeczkę masła i starty ser grana padano, wymieszaj. Odstaw na chwilę i podawaj na gorąco.