Darmowa dostawa z wniesieniem

50 zł rabatu za zapisanie się do newslettera

Aż 30 dni na zwrot produktu

DomPrzepisySłodko-kwaśna cukinia z orzeszkami pinii, miętą i suszonymi pomidorami
Słodko-kwaśna cukinia z orzeszkami pinii, miętą i suszonymi pomidoramiSłodko-kwaśna cukinia z orzeszkami pinii, miętą i suszonymi pomidorami
Przygotowanie:5 min
Czas gotowania:35 min
Słodko-kwaśna cukinia z orzeszkami pinii, miętą i suszonymi pomidorami
Składniki
  • do smaku sól i pieprz
  • 2 pełne łyżki cukier
  • 1 porcja masło
  • kilka listków mięta
  • 2 łyżki oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • pół kieliszka ocet winny
  • 6 cukinie średniej wielkości
  • 6 suszone pomidory
  • 50 g orzeszki pinii
Przygotowanie
    1.
  • Obierz cukinie, umyj i pokrój w słupki.
  • 2.
  • Włącz płytę grzejną i postaw na niej dużą patelnię.
  • 3.
  • Wrzuć na patelnię masło, oliwę, ząbek czosnku i połowę mięty posiekanej nożem, smaż kilka minut, następnie dodaj orzeszki pinii i cukinię.
  • 4.
  • Smaż na średnim ogniu bez przykrycia, przez około 20 minut, często mieszając. Dodaj sól i pieprz oraz pokrojone w kostkę suszone pomidory.
  • 5.
  • Wymieszaj cukier z octem i polej cukinie: pozwól mieszaninie odparować i kontynuuj smażenie przez następne 10 minut. W razie potrzeby dosól. Podawaj na ciepło.