1.- Obierz cukinie, umyj je i pokrój w cienkie plasterki mandoliną.
2.- Teraz pokrój kurczaka w plastry o tej samej grubości co plasterki cukinii.
3.- Ułóż na przemian plastry kurczaka i cukinii.
4.- Przygotuj aromatyczną mieszankę do panierowania, miksując bułkę tartą, posiekaną bazylię, pietruszkę i majeranek.
5.- Na każdy patyk do szaszłyków nabij 3 plastry cukinii.
6.- Zamocz szaszłyki najpierw w ubitym jajku, a następnie w bułce tartej, upewniając się, że panierka dobrze do nich przylega.
7.- Włącz kuchenkę i ustaw na niej pojemną patelnię o wysokiej krawędzi.
8.- Wlej dużą ilość oleju arachidowego i podgrzej go do temperatury 180°C.
9.- Smaż szaszłyki na głębokim tłuszczu, aż będą złotobrązowe. Podawaj gorące.