Darmowa dostawa z wniesieniem

50 zł rabatu za zapisanie się do newslettera

Aż 30 dni na zwrot produktu

DomPrzepisyTortellini z bakłażana w sosie warzywnym
Tortellini z bakłażana w sosie warzywnymTortellini z bakłażana w sosie warzywnym
Przygotowanie:40 min
Czas gotowania:15 min
Tortellini z bakłażana w sosie warzywnym
Składniki
  • 1 ząbek czosnku
  • 200 g cukinia
  • kilka listków bazylia
  • 1 szalotka
  • - sól i pieprz do smaku
  • 300 g świeży makaron
  • 500 g bakłażan
  • 80 g świeże, drobno posiekane pomidory
  • 2 łyżki stołowe oliwa z oliwek extra vergine
  • 150 g marchew
  • 1 łodyga selera
Przygotowanie
    1.
  • Przygotowanie sosu ragù
  • 2.
  • Umyj warzywa i pokrój je w kostkę.
  • 3.
  • Rozgrzej olej na patelni i dodaj czosnek.
  • 4.
  • Dodaj marchewkę oraz seler i podsmaż przez 3 minuty. Skrop warzywa 5 łyżkami wody, dodaj szczyptę soli i gotuj przez 10 minut na małym ogniu.
  • 5.
  • Dodaj cukinię i gotuj jeszcze przez około 3-4 minuty. Dopraw solą i pieprzem, a następnie dodaj bazylię.
  • 6.
  • Przygotowanie farszu i makaronu
  • 7.
  • Umyj bakłażany. Podziel je na dwie połowy wzdłuż, a następnie pokrój miąższ poprzecznie. Rozgrzej piekarnik do 200°C, umieść bakłażany w piekarniku i piecz przez 15-20 minut. Wyjmij je z piekarnika, oddziel miąższ łyżką i drobno go posiekaj.
  • 8.
  • Posiekaj drobno szalotkę. Rozgrzej trochę oleju na patelni i podsmaż posiekaną szalotkę na złoto. Następnie dodaj miąższ bakłażana i miąższ pomidorowy. Wymieszaj wszystko i zagotuj. Dodaj szczyptę soli i pieprzu i kontynuuj gotowanie do momentu aż sos zmniejszy swoją objętość. Na koniec posiekaj bazylię i dodaj do sosu.
  • 9.
  • Rozwałkuj ciasto na makaron na bardzo cienko. Umieść na nim przygotowany farsz w równych odstępach i przygotuj tortelli.
  • 10.
  • Zagotuj wodę w garnku.
  • 11.
  • Włóż tortelli do gotującej wody i gotuj przez 3-4 minuty.
  • 12.
  • Odcedź tortelli, dodaj sos i podawaj na gorąco.