1.- Przygotowanie sosu ragù
2.- Umyj warzywa i pokrój je w kostkę.
3.- Rozgrzej olej na patelni i dodaj czosnek.
4.- Dodaj marchewkę oraz seler i podsmaż przez 3 minuty. Skrop warzywa 5 łyżkami wody, dodaj szczyptę soli i gotuj przez 10 minut na małym ogniu.
5.- Dodaj cukinię i gotuj jeszcze przez około 3-4 minuty. Dopraw solą i pieprzem, a następnie dodaj bazylię.
6.- Przygotowanie farszu i makaronu
7.- Umyj bakłażany. Podziel je na dwie połowy wzdłuż, a następnie pokrój miąższ poprzecznie. Rozgrzej piekarnik do 200°C, umieść bakłażany w piekarniku i piecz przez 15-20 minut. Wyjmij je z piekarnika, oddziel miąższ łyżką i drobno go posiekaj.
8.- Posiekaj drobno szalotkę. Rozgrzej trochę oleju na patelni i podsmaż posiekaną szalotkę na złoto. Następnie dodaj miąższ bakłażana i miąższ pomidorowy. Wymieszaj wszystko i zagotuj. Dodaj szczyptę soli i pieprzu i kontynuuj gotowanie do momentu aż sos zmniejszy swoją objętość. Na koniec posiekaj bazylię i dodaj do sosu.
9.- Rozwałkuj ciasto na makaron na bardzo cienko. Umieść na nim przygotowany farsz w równych odstępach i przygotuj tortelli.
10.- Zagotuj wodę w garnku.
11.- Włóż tortelli do gotującej wody i gotuj przez 3-4 minuty.
12.- Odcedź tortelli, dodaj sos i podawaj na gorąco.