Darmowa dostawa z wniesieniem

50 zł rabatu za zapisanie się do newslettera

Aż 30 dni na zwrot produktu

DomPrzepisyZupa-krem z grzybów
Zupa-krem z grzybówZupa-krem z grzybów
Przygotowanie:30 min
Czas gotowania:22 min
Zupa-krem z grzybów
Składniki
  • szczypta sól i pieprz
  • 1 ½ łyżki stołowej mąka
  • 250 ml mleko
  • 250 g oczyszczone i pokrojone w plasterki grzyby
  • 30 g  masło lub margaryna
  • 1 mała cebula pokrojona w cienkie plasterki
  • 500 g  bulion warzywny
Przygotowanie
    1.
  • Rozpuszczaj masło przez 1-2 minuty stosując moc 350W w naczyniu odpowiednim do mikrofali.
  • 2.
  • Dodaj grzyby i cebulę, gotuj przez 8-10 minut na mocy 750W; w połowie gotowania pomieszaj. Dodaj mąkę i zamieszaj.
  • 3.
  • Nie przerywając mieszania, wlej bulion.
  • 4.
  • Umieść naczynie w mikrofalówce i gotuj na mocy 750W przez 6-7 minut, dwukrotnie mieszając podczas gotowania. Następnie dodaj mleko i zamieszaj. Gotuj na 750 W przez 3-4 minuty. Dobrze zamieszaj. Dodaj sól i pieprz lub sos sojowy do smaku i podawaj.
  • 5.
  • Dla dodatkowego urozmaicenia udekoruj siekaną natką pietruszki i podawaj z tostami z chleba.