1.- Natnij lekko pomidory i piecz je w odpowiednim do mikrofali głębszym naczyniu na mocy 750W przez 6-8 minut aż do momentu, gdy łatwo zejdzie z nich skórka. Obierz i pokrój w kostkę, następnie z powrotem przełóż do naczynia.
2.- Oliwę, cebulę i czosnek umieść na płaskiej tacy odpowiedniej do używania w mikrofali i piecz bez przykrycia przez 3-4 minuty na mocy 750W.
3.- Wyjmij z mikrofalówki i dodaj cukier, jednocześnie mieszając. Tę mieszankę dodaj do pokrojonych w kostkę pomidorów, a następnie przykryj i gotuj 8-10 na mocy 750W. Po ugotowaniu ostrożnie wyjmij naczynie z kuchenki i mieszaj az do otrzymania gładkiej masy o kremowej konsystencji.
4.- Dodaj bulion warzywny lub drobiowy i gotuj bez przykrycia przez dalsze 5-6 minut na 750W.
5.- Dla szczególnego efektu przed podaniem dodaj do zupy listki bazylii i świeżo zmielony pieprz.