Czas czytania: 9 minut
Od wydajnych płomieni płyty gazowej po elegancką estetykę płyty indukcyjnej - jest tak kilka elementów, które trzeba rozważyć przy podejmowaniu decyzji o wyborze płyty grzewczej. Płyta grzewcza jest jednym z najważniejszych urządzeń w do kuchni. Niezależnie od tego, czy gotujesz wodę na herbatę, czy przygotowujesz kilkudaniowy rodzinny posiłek, to co wybierzesz będzie miało wpływa na to jak dużo czasu spędzasz w kuchni. Rodzaj wybranej płyty grzewczej i jej funkcji może ułatwić i przyspieszyć przygotowanie kulinarnych arcydzieł.
Podobnie jak w przypadku każdej nowości sprzęt kuchenny może się różnić od starszych modeli, w zależności od jego potrzeb i preferencji, możesz wybrać tańszy i zazwyczaj mniej energooszczędny model z podstawowymi funkcjami lub innowacyjną płytę indukcyjną ułatwiającą gotowanie i czyszczenie płyty. W przypadku dużych rodzin lub jeżeli jesteś fanem gotowania najlepiej sprawdzą się modele z większą liczbą palników i o większej szerokości. Z drugiej strony, mniejsze gospodarstwa domowe lub te osoby, którzy lubią proste i łatwe dania mogą zmaksymalizować swoją powierzchnię roboczą, wybierając płytę z dwoma palnikami.
Wiedza na temat tego, jaką wybrać płytę grzewczą, może wymagać wielu analiz i godzin rozmyślań nad różnymi modelami i funkcjami, dlatego postaramy się pomóc i odpowiedzieć na najważniejsze pytania w podjęciu decyzji o wyborze płyty grzewczej.
Płyty gazowe
Płyty gazowe pozwalają na precyzyjne kontrolowanie temperatury oraz łatwą regulację intensywności płomienia, co oznacza, że możesz smażyć, podsmażać i dusić w dokładnie takiej temperaturze, jakiej potrzebujesz. Nowoczesne płyty gazowe wykorzystują pionowo skierowane płomienie, które równomiernie rozprowadzają ciepło wokół podstawy garnka, zapewniając idealne podgrzanie każdej części posiłku.
Żeliwna kratka zapewnia stabilne podparcie dla naczyń kuchennych, a większość garnków i patelni. Dzięki klasycznemu i ponadczasowemu wzornictwu nadają one wyrazisty styl, zapewniając jednocześnie precyzyjną kontrolę i nieograniczone możliwości gotowania.
Technologia płyt gazowych
Płyty gazowe są obecnie wyposażone w innowacyjne technologie i przyjazne dla użytkownika funkcje, które zapewniają bezproblemowe gotowanie. Technologia FlexiFlame firmy Whirlpool zapewnia całkowitą kontrolę nad intensywnością płomienia, dzięki czemu możesz smażyć, gotować, roztapiać lub dusić dokładnie tak, jak wymaga tego przepis.
Innowacyjne, pionowe ułożenie płomieni zostały zaprojektowane tak, aby bezpośrednio ogrzewać naczynia kuchenne - zmniejszając odległość między palnikiem a garnkami i patelniami, minimalizując straty ciepła i w rezultacie oszczędzając energię, dzięki czemu płyta gazowa będzie wydajnym wyborem - bardziej, niż kiedykolwiek wcześniej.
Płyty indukcyjne
Płyta indukcyjna to taki rodzaj płyty elektrycznej, który wykorzystuje energię elektryczną, aby produkować ciepło. Pod płytą płyty indukcyjnej znajdują się miedziane cewki, które bezpośrednio ogrzewają metalowy garnek lub patelnię. Podgrzewana jest wyłącznie ta część naczynia, która tego wymaga, co sprawia, że mniejsze są straty ciepła, przez co płyty te są niezwykle energooszczędne. Garnki i patelnie z magnetycznymi podstawami, takie jak naczynia ze stali nierdzewnej, żeliwa lub miedzi z dyskami indukcyjnymi są odpowiednie dla tego typu płyty. Płyty indukcyjne oferują ultraszybkie nagrzewanie dzięki polu magnetycznemu, a brak otwartego płomienia i funkcje automatycznego wyłączania sprawiają, że są one nie tylko bezpieczne, ale i wyjątkowo przyjazne dla użytkownika.
Elegancki i minimalistyczny design indukcyjnych płyt elektrycznych powoduje, że wyglądają elegancko na kuchennych blatach i pasują do każdego stylu zabudowy piekarnik. Dzięki łatwym do czyszczenia powierzchniom i równomiernemu rozprowadzaniu ciepła, płyta indukcyjna nadaje innowacyjny, nowoczesny charakter każdej kuchni.
Technologia płyty indukcyjnej
Płyty indukcyjne to nowoczesny rodzaj płyt grzewczych, które często sterowane są przez dotykowe panele oraz mają zintegrowane zabezpieczenia.
Płyty indukcyjne 6.Zmysł wyposażone w intuicyjne technologie znacznie ułatwiają proces przygotowania potraw. Dzięki funkcjom utrzymywania ciepła, gotowania, roztapiania i wielu innym, Twoje gotowanie zawsze będziesz łatwiejsze, a jedzenie przyrządzone perfekcyjnie. Technologia FlexiCook zapewnia Twojej płycie grzewczej precyzję i wszechstronność, umożliwiając zarządzanie dwiema strefami jako jednym elastycznym obszarem, które dostosowują się do położenia patelni.
Nasze płyty indukcyjne CleanProtect pomagają zaoszczędzić czas podczas ich czyszczenia. Dzięki innowacyjnej nanopowłoce wystarczy tylko woda. Niepotrzebne są silne detergenty ani szorowanie. Nanopowłoka zapobiega również odpryskiwaniu i bieleniu warstwy wierzchniej, dzięki czemu płyty indukcyjne Whirlpool CleanProtect są bardziej niezawodne i odporne niż kiedykolwiek.
Płyta gazowa czy indukcyjna?
W podjęciu decyzji o wyborze płyty grzewczej z pewnością pomoże poznanie różnych rodzajów płyt, dostępnych na rynku. Czy w Twoim gospodarstwie domowym najlepiej sprawdzi się płyta indukcyjna czy gazowa? Odpowiedź na to pytanie będzie zależeć od funkcji, które są dla Ciebie ważne, technologii, na której Ci zależy a także stylu, który będzie najlepiej pasował do Twojej kuchni.
Zarówno płyty gazowe, jak i indukcyjne zapewniają precyzyjną kontrolę ciepła dzięki różnym poziomom mocy. Płyty gazowe będą jednak lepszym wyborem dla tych, którzy kochają widoczny płomień podczas gotowania oraz klasyczną, tradycyjną estetykę. Jeśli Twoim priorytetem jest możliwość autentycznego tworzenia esencjonalnych potraw, a także brak wymiany garnków i patelni, to płyta gazowa może być dla Ciebie idealnym wyborem.
Płyty indukcyjne to doskonały wybór dla gospodarstw domowych, które potrzebują urządzenia o subtelnym i nowoczesnym wyglądzie oraz intuicyjnych, nowoczesnych funkcjach. Jeśli szukasz płyty z wbudowanymi zabezpieczeniami, zwiększoną wydajnością energetyczną i jednocześnie łatwej w czyszczeniu, indukcyjna płyta elektryczna będzie idealnie pasować do Twojej kuchni.